Je WordPress website is klaar en nu is het tijd om een goede hosting te kiezen. Het aanbod aan hosting kan overweldigend zijn en je vindt het in alle prijsklassen.
In dit artikel trachten we een beeld te schetsen van de mogelijkheden voor je WordPress website. Meer bepaald vergelijken we de zogenaamde gedeelde hosting met de al maar populairder wordende beheerde WordPress hosting.
Wil je succesvol zijn online, kies dan een degelijke, stabiele en snelle hosting
- Google en andere zoekmachines zien de laadsnelheid als één van vele factoren waarop ze je website hoger/lager zetten in de zoekresultaten. Een sneller geladen website betekent een hogere ranking in de zoekresultaten.
- Een sneller geladen website betekent ook minder bezoekers die wegklikken en minder wegklikkende bezoekers is voor de zoekmachines een positief signaal.
- Maak jezelf niks wijs, met bijvoorbeeld een webshop die geladen wordt in 6 seconden zal je nooit potten breken.
Gedeeld of Beheerd: waar zit het verschil?
Gedeelde hosting (shared hosting) is een type van hosting dat verwijst naar het feit dat je met meerdere websites op 1 server geplaatst wordt. Je deelt als het ware de beschikbare bronnen van deze server met tien- tot zelfs hondertallen andere websites.
Beheerde WordPress hosting gaat over een extra pakket aangeboden bovenop de al dan niet gedeelde hosting: updates, extra beveiliging, caching enz…
Beheerde WordPress hosting kan je dan ook in verschillende prijsklassen vinden. Van goedkoop met een beperkt extra pakket bovenop een volgeduwde gedeelde hosting tot een iets duurdere hosting op een gefinetunede persoonlijke VPS server.
Op zich is de vergelijking tussen een gedeelde en beheerde hosting dus een beetje een verkeerde vergelijking. Toch zie je vaak dat in de gewone wereld er een duidelijk verschil is tussen een ‘goedkope’ gedeelde en een ‘duurdere’ beheerde hosting. Dit is omdat beheerde WordPress hosting vaak een groot pakket aan typische extra’s heeft dat de gemiddelde gedeelde hosting niet heeft.
Gedeelde Hosting (Shared Hosting)
Gedeelde (of shared) hosting is het goedkoopst. Gedeeld, je deelt de resources met anderen. In het algemeen kan je stellen dat hoe meer websites op één server samen geplaatst worden, hoe goedkoper je hosting zal zijn.
Door met meerdere websites op één server te zitten krijg je een fenomeen dat men het Bad neighbour effect noemt:
[webmatic-ideabox]Als één van de vele websites op je server veel bronnen (resources) inneemt kan het alle andere websites op dezelfe server negatief beïnvloeden. Er is weinig dat een goedkope hostingprovider in de praktijk hieraan zal doen.[/webmatic-ideabox]
In theorie heeft je website op een gedeelde hosting afgebakende maximale bronnen. Maar in de praktijk kan men eigenlijk niet garanderen dat je website nooit meer dan de toegewezen bronnen verbruikt.
Wat kan men doen als je website plots veel meer bezoekers krijgt? Wat kan men doen als een andere website e-mails uitstuurt naar een oude lijst van 3000 contacten (spam)? De theorie is dus mooi, de praktijk is echt wel even anders.
Samen op een server betekent allemaal samen hetzelfde IP-adres. Dit is je adres op het internet. Als iemand op datzelfde IP-adres zich begint te misdragen zal dit IP-adres op zwarte lijsten terechtkomen. Ook al doe je alles zoals het hoort, jouw website zal zich in dat geval ook op die zwarte lijst bevinden.
Gedeelde hosting richt zich op alle mogelijke websites. Niet enkel WordPress moet goed draaien, maar ook Joomla, Opencart, Drupal, enz… Het is dus eigenlijk voor alles een beetje geoptimaliseerd. Jouw WordPress website zal nooit zijn echte potentieel halen op zo’n hosting.
De meeste gedeelde hostings vallen in het goedkopere segment. Als je met z’n allen in één autootje kruipt om op de internetsnelweg te rijden, begrijp je ook dat je vaak achteraan deze karavaan zal bengelen.
[socialpug_tweet tweet=”Gedeelde (shared) hosting: Als je met z’n allen in één autootje kruipt om op de internetsnelweg te rijden, begrijp je ook dat je vaak achteraan de karavaan zal bengelen. #wordpress #sharedhosting”]
Voor wie is de gedeelde hosting bedoeld?
- Voor iedereen met een beperkt budget
- voor niet-kritiek hobby websites
- misschien zelfs voor een eenvoudige naamkaartwebsite van een klein bedrijf.
Wil je echt succesvol zijn online, dan zal je toch iets extra moeten investeren in je hosting.
Niet alleen zorgt een onstabiele en lagere laadsnelheid voor het verliezen van ongeduldige potentiële klanten, ook gaan de zoekmachines je een beetje lager ranken in de zoekresultaten. De zoekmachines houden bij het opstellen van hun ranking rekening met honderden factoren en laadsnelheid en stabiliteit is daar een belangrijke factor in.
Beheerde WordPress Hosting
Zoals eerder aangehaald is beheerde WordPress hosting in wezen een pakket met extra functionaliteit en ondersteuning bovenop een normaal hostingpakket. Een beheerde WordPress hosting kan evengoed achterliggend ook een gedeeld hostingpakket zijn.
Je vindt beheerde WordPress hosting dan ook in alle prijsklassen. In dit artikel gaan we specifiek in op kwaliteitsvolle premium WordPress hosting, zoals bijvoorbeeld WP Engine of Webmatic die aanbieden.
Geoptimaliseerd voor snelheid
Dit is een hosting waar enkel WordPress instanties op draaien. Alles is technisch geoptimaliseerd voor het snel en stabiel draaien van WordPress websites.
Resultaten die we bij onze Webmatic hosting zien, zijn laadsnelheden die verbeteren van 6+ seconden naar 1 seconde. Dit gebeurt in veel gevallen enkel door het louter verhuizen van de website naar onze beheerde WordPress hosting.
Je moet weten dat de laadsnelheid een rechtstreekse invloed heeft op het potentieel en de bottomline van je website.
Volgens een studie gedaan door Akamai en Gomez.com verwacht ongeveer 50% van de webgebruikers dat een website geladen wordt in 2 seconden of minder. Diezelfde gebruikers beginnen een website te verlaten wanneer het langer duurt dan 3 seconden.
“2 seconds is the threshold for ecommerce website acceptability. At Google, we aim for under a half second.” Maile Ohye, werkend voor Google
Niet alleen voor je bezoekers zal alles sneller laden, ook voor jezelf in de backend zal je een duidelijke snelheidswinst ervaren. Gedaan met het wachten op het spinwielletje bij het aanmaken van nieuwe blogposts, bij het aanpassen van de prijs van een product enz…
Verhoogde beveiliging
Beheerde WordPress hosting helpt je met het beveiligen van je website door gespecialiseerde beveiliging op serverniveau en op softwareniveau.
Al is het nooit uit te sluiten, met een Managed WordPress hosting verlaag je de kans op indringers en hackers drastisch.
Automatische Backups
Ken je dat verhaal dat je pas backups van je gegevens gaat nemen nadat er eens iets serieus is misgelopen? Met veel geluk heb je misschien nog wat van de gegevens kunnen recupereren en ben je niet al te veel bestanden kwijt.
Waarom eigenlijk wachten op een ongeluk dat vrijwel iedereen minstens 1 keer meemaakt in zijn digitale leven?
Backups maken is niet een exclusief aanbod van beheerde WordPress hosting, maar bij dit soort hosting zit dit doorgaans standaard in het pakket. Mogelijkheden zoals realtime backup, handig om geen orders te verliezen in je webwinkel, zijn vaak mogelijke opties die je extra kan nemen.
Automatische Updates
Meer dan 30% van alle websites wereldwijd draaien momenteel op WordPress. Veel websites worden niet of nauwelijks geüpdatet door hun gebruikers. Dit alles maakt WordPress dan ook een geliefkoosd doelwit voor hackers.
Om je website veilig te houden is het dan ook van het grootste belang dat je regelmatig de gebruikte software bijwerkt. Beheerde WordPress hosting zorgt standaard dat de beveiligingsupdates van WordPress zelf automatisch uitgevoerd worden. Zo weet jij zeker dat je alvast veilig bent voor de meest bekende en gevaarlijke lekken in WordPress zelf.
Niet alleen WordPress core maar ook de gebruikte plugins dienen regelmatig bijgewerkt te worden. Dit zijn dingen die meestal als optie kunnen bijbesteld worden in een bijbehorend onderhoudspakket.
Zo’n onderhoudspakket is meer dan op het update knopje duwen. Je website is altijd een samenspel van software geschreven door verschillende mensen en bedrijven. Het is belangrijk dat na het updaten steeds alles getest wordt. Je zou niet de eerste zijn waar blijkt dat het contactformulier al maanden niet meer werkt.
Support met kennis van zaken
Beheerde WordPress hosting wordt aangeboden door bedrijven die WordPress door en door kennen. Vaak is WordPress het enige systeem dat ze aanbieden en zijn ze dagdagelijks met niks anders bezig dan WordPress.
Het spreekt voor zich dat als je WordPress gerelateerde vragen of problemen hebt, je bij zo’n support aan het juiste adres bent.
Uptime van bijna 100%
Uptime van bijna 100% is een realiteit bij veel beheerde WordPress hostings. Net omdat alles getweakt en op maat gemaakt is voor het draaien van een WordPress website zal de server niet vlug in problemen geraken.
Schaalbaarheid
Een aantal aanbieders van beheerde WordPress hosting maken het mogelijk om je website tijdelijk of permanent meer ruimte en serverkracht te geven zonder dat je website offline gaat.
Dit kan handig zijn als je tijdelijk meer bezoekers verwacht omwille van bijvoorbeeld een grote actie dat je doet.
Het alternatief zou zijn dat je je website volledig moet verhuizen naar een andere en betere server. De kans op fouten en downtime is in dit geval exponentieel groter.
Prijs
Het spreekt voor zich dat alle extra’s van een beheerde WordPress hosting komen met een iets hoger prijskaartje. Maar het prijskaartje op zich kan heel goed meevallen en uiteindelijk onder de streep jou meer opbrengen dan een goedkope gedeelde hosting.
Snelle laadtijden zorgen voor tevreden bezoekers. Tevreden bezoekers klikken minder vlug weg en jij gaat onder de streep meer klanten converteren.
Ben je een keer gehackt dan weet je wat het je kan kosten om je website door een professional terug gezond te maken. Door ietsje meer te betalen voor je hosting reduceer je de kans op hacking drastisch.
[webmatic-ideabox]Als je serieus bent met je website dan begrijp je dat de iets hogere prijs een grote meerwaarde kan brengen voor je website én voor je gemoedsrust.[/webmatic-ideabox]
Niet alle plugins zijn toegelaten
Jij bouwt je website en je gebruikt 101 plugins om je doelen te bereiken. Wat je vergeet is dat niet alle plugins even goed zijn voor je website.
Hoe is de plugin gecodeerd? Volgt de plugin de laatste WordPress standaarden? Wordt de plugin geüpdatet? Vertraagt de plugin de laadsnelheid? Zijn alle plugins die je gebruikt met elkaar compatibel?
Een beheerde WordPress hosting hanteert vaak een lijst met verboden plugins. Dit zijn plugins die je gewoon niet kan of mag installeren. Je moet dit zeker niet zien als een beperking. Integendeel, het is een pluspunt dat je website op de zwakke punten wordt gewezen.
Niet voor alle soorten websites
Het spreekt voor zich dat een beheerde WordPress hosting niet geoptimaliseerd is voor het draaien van bijvoorbeeld een Drupal of Joomla website. Een beheerde WordPress hosting pak je als je een WordPress website hebt waarvan je wilt dat het op topniveau presteert.
Conclusie
Wat ons betreft kan je kiezen voor een gedeelde hosting als je niet veel van plan bent online. Als je echt serieus bent over je project en je wilt online scoren, dan kan je niet onderuit aan de meerwaarde die een beheerde WordPress hosting je zal bieden.